Jesteśmy tu po to by Ci pomóc!
Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.
Na pewno znajdziemy rozwiązanie Twojego problemu!
Baza wiedzy
Każda płyta biscotto jest formowana ręcznie i poddawana naturalnym procesom suszenia i ręcznej obróbki, nie jest więc idealnie równa i może nosić niewielkie ślady pęknięć, odprysków lub innych anomalii. Jej wymiary także mogą się nieznacznie różnić. Płytę biscotto należy umieścić w piecu gładką stroną do góry.
Poniższe kroki dotyczą obu termostatów, w które wyposażony jest produkt:
1. Ustaw pokrętło termostatu w pozycji 1 na 20 minut
2. Ustaw pokrętło termostatu w pozycji 2 na 20 minut.
3. Ustaw pokrętło termostatu w pozycji 3 na 20 minut.
4. Ustaw pokrętło termostatu w pozycji 4 na 10 minut.
5. Przekręć pokrętło termostatu na pozycję maksymalną na 10 minut
6. Wyłącz piekarnik, ustawiając oba termostaty na pozycję 0
Podane niżej dane mają charakter wyłącznie poglądowy i odnoszą się do ciasta o nawodnieniu wynoszącym około 70% i wadze 250/260 gramów. Mogą się one różnić w zależności od różnych czynników (nawodnienia ciasta, temperatury, rodzaju mąki,
doświadczeń użytkownika itp.).
1. Włącz urządzenie Diavola Pro — oba termostaty ustaw na poziom 4.
2. Poczekaj, aż zgasną lampki kontrolne i przygotuj pizzę.
(Idealna temperatura Biscotto powinna wynosić około 430°/470°. Zawsze używaj cyfrowego pirometru, aby mieć dokładną kontrolę nad temperaturą pieczenia.).
3. Ustaw górny termostat na poziomie BOOST, aby włączyć górny element grzejny przez cały okres pieczenia. Odczekaj około 30 sekund i włóż pizzę do piekarnika.
4. Po około 60 sekundach obróć pizzę o około 90°.
5. Zakończ pieczenie i wyjmij pizzę z piekarnika po około 90/120 sekundach.
6. Ustaw górny termostat na poziom 4 i przygotuj kolejną pizzę. Dla kolejnych pizz kontynuuj procedurę od punktu 3.
Sterowanie termostatem, który zarządza dolną grzałką, różni się w zależności od doświadczenia użytkownika w gotowaniu.
Piec posiada dodatkowy termostat zabezpieczający piec przed nadmiernym nagrzaniem. W skrajnych przypadkach, gdy używamy trybu BOOST przez dłuższy czas, może on odciąć zasilanie grzałek aby zapobiec uszkodzeniu podzespołów wewnętrznych pieca.
Trybu BOOST należy używać w następujący sposób:
- ustawić piec na żądaną pozycję (np.4 dla pizzy neapolitańskiej) i gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta i lampka kontrolna zgaśnie, należy przestawić pokrętło na pozycję BOOST i włożyć pizzę do pieca. W ten sposób zapewnimy ciągłą pracę grzałek i idealny wypiek pizzy.
Aby zapobiec przypalaniu spodu pizzy należy upewnić się, że faktyczna temperatura powierzchni kamienia w momencie umieszczenia na nim pizzy mieści się w przedziale 400-470°C (dla pizzy neapolitańskiej). Najlepiej sprawdzić to za pomocą pirometru na podczerwień. Należy także zadbać, aby pozbyć się nadmiaru mąki lub podsypki z placka. Drobna mąka pali się bardzo szybko w kontakcie z gorącym kamieniem.
Jest absolutnie normalne, biorąc pod uwagę pozycję sondy termometru, że po otwarciu pokrywy temperatura powietrza mierzona przez termometr może gwałtownie spaść. Należy jednak pamiętać, że dla wypieku pizzy kluczowa jest temperatura kamienia i promieniowanie cieplne generowane przez górną grzałkę.
Zaleca się użycie cyfrowego pirometru do pomiaru temperatur bezpośrednio na kamieniu szamotowym lub Biscotto podczas pieczenia, biorąc pod uwagę współczynniki emisji i odległości podawane
na takich urządzeniach.
Po zakończeniu pieczenia wyłącz urządzenie, ustawiając oba termostaty w pozycji 0.
POZOSTAW KABEL PODŁĄCZONY do sieci aż do momentu zatrzymania się wentylatorów lub całkowitego ostygnięcia.
Wentylatory będą pracować, aż temperatura spadnie do około 200°, a następnie włączać się i wyłączać, aby jeszcze bardziej schłodzić piec. Gdy wentylatory przestaną całkowicie pracować, OTWÓRZ PRODUKT, aby kamień mógł szybciej rozproszyć ciepło. Teraz przestaw przełącznik z tyłu produktu na pozycję WYŁĄCZONY, a będziesz mógł
odłączyć produkt od sieci.
OSTRZEŻENIE!:
NIGDY NIE WYŁĄCZAJ PRODUKTU PRZEZ ODŁĄCZENIE KABLA ZASILAJĄCEGO BEZ WYKONANIA PROCEDURY CHŁODZENIA Z AKTYWNĄ WENTYLACJĄ WYMUSZONĄ. MOŻE TO SPOWODOWAĆ USZKODZENIE NIEKTÓRYCH WEWNĘTRZNYCH PODZESPOŁÓW.
Kamienie do pizzy najłatwiej jest wyczyścić korzystając z pirolizy. Zalecamy, aby w celu optymalnego czyszczenia płyty grzejnej doprowadzić produkt do maksymalnej temperatury (pozycja „BOOST” górnego termostatu i pozycja „MAX” dolnego termostatu) i pozostawić produkt włączony przez około 30 minut, czyli na czas potrzebny do przeprowadzenia naturalnego procesu pirolizy. Jeśli kamień do pieczenia jest bardzo brudny, nadal możesz kupić nowy kamień, kontaktując się z serwisem Diavola Pro.